Skönhet

Allt du någonsin undrat om plastikkirurgi

Vad är plastikkirurgi?

Plastikkirurgi kan antingen vara rekonstruktiv eller estetisk/kosmetisk. Rekonstruktiv plastikkirurgi handlar om att återställa ansikte eller kropp efter olycka eller sjukdom. Brandskador på kroppen, slag mot ansiktet och komplikationer efter behandlingar mot cancer (exempelvis bortoperering av ett bröst på grund av bröstcancer) är vanliga anledningar till att man kan behöva rekonstruktiv plastikkirurgi. Denna typ av ingrepp görs vanligen i den allmänna sjukvården.

I dagligt tal är det dock de estetiska ingreppen som är synonyma med plastikkirurgi. Dessa ingrepp kan man inte få betalade av den skattefinansierade vården så här gäller det att uppsöka en privatklinik.

Man brukar tala om fyra typer av plastikkirurgi. I de plastikoperationer där målet är ett mer attraktivt ansikte ingår operationer som ansiktslyft, näsplastik, pannlyft, läppförstoring och olika operationer kring ögonen. För bysten finns i huvudsak tre plastikoperationer, nämligen bröstförstoring, bröstförminskning samt bröstlyft. Ett specialfall när det gäller bröstoperationer är operation mot gynekomasti (förstoring av bröstkörtlarna hos män). Den plastikoperation som är mest omfattande, och därför ofta kallas kroppslyft, är den så kallade stora bukplastiken. Här stramar man upp hela bukområdet, från pubesområdet upp till revbenen. Fettsugning av mage är också en av de större operationerna. I den så kallade intimkirurgin ligger främst penisförstoringar.

Det blir mer och mer vanligt med plastikoperationer i Sverige. Antalet operationer ökar med över tio procent per år och i dag genomförs nära 30 000 plastikoperationer i landet varje år. Det är främst kvinnor som genomgår plastikoperationer, med ansiktsoperationer och bröstoperationer som de vanligaste ingreppen, men antalet män som söker sig till privatklinikerna ökar stadigt.

Vid en plastikoperation i Sverige kan man i princip alltid räkna med bästa tänkbara resultat av ett ingrepp. Klinikerna är mycket professionella och varje operation föregås alltid av noggranna förberedelser. Vid det första besöket på kliniken har man ett enskilt samtal med en läkare där man diskuterar ingreppet och undersöker de delar av kroppen som man vill förbättra. Om förutsättningarna för ett bra resultat är goda bokar man en tid för operation. De flesta plastikoperationer tar bara någon eller några timmar att utföra. För vissa operationer krävs nedsövning medan lokalbedövning är tillräckligt för andra. Efter operationen får man oftast ligga kvar för observation under åtminstone några timmar. Större ingrepp kan medföra inläggning över natten. 

På senare tid har så kallade patientresor blivit mer och mer populära. På en patientresa kombinerar man semester med ett eller flera plastikkirurgiska ingrepp. På sommaren är Estland ett populärt resmål medan resorna på vintern oftast har Thailand som destination. En anledning till patientresornas popularitet är att kostnaden för operationen i utlandet är upp till 50 procent lägre än i Sverige.  

Estetisk plastikkirurgi är ett sätt att få en mer attraktiv kropp. För äldre personer är plastikkirurgin ett givet val för att uppnå ett yngre och piggare utseende. Samtidigt är det bra att komma ihåg att kroppen är en helhet och att man inte kan plastikoperera hela kroppen. Om man motionerar regelbundet, har en god kosthållning och undviker tobak har man goda förutsättningar att behålla en stark och frisk kropp långt upp i åldrarna.

Bröstförstoring

Få kroppliga attribut är så intimt kopplade till kvinnlighet som just brösten. För många kvinnor är det mycket viktigt att man känner sig nöjd med bystens storlek och form. Två skäl till att man vill förstora brösten kan vara att man är född med en liten byst eller att brösten tappat formen efter amning. Lyckligtvis finns flera lösningar för kvinnor som vill förstora brösten.

Bröstförstoring är en av de vanligaste plastikoperationerna. Vid plastikirurgi av brösten placeras ett implantat innanför bröstkörteln. Kirurgen gör ett snitt längst ned på bröstet och för in implantatet underifrån. Eftersom snittet ligger så långt ned dols ärret effektivt. 

operera brösten

Det finns två typer av implantat. Den del av implantatet som ger den ökade volymen innehåller silikon eller saltvatten. Ytan på implantatet är dock alltid av silikon. Skillnaden mellan de två typerna ligger dels i känslan när man vidrör det opererade bröstet (silikon känns ofta naturligare och mer kroppslikt), dels riskerna för komplikationer om implantatet skulle läcka (saltvattnet är helt naturligt och orsakar ingen skada på kroppen). Det finns också en viss skillnad i pris. Silikonimplantat är dyrare än saltvattensimplantat. I det stora hela, när kostnaden för hela operationen räknas ihop, torde dock skillnaden i pris vara relativt försumbar.

På senare tid har en metod för bröstförstoring utan kirurgi blivit mer och mer populär. I stället för att operera in ett implantat injicerar man en gel som verkar förstorande. Gelen baseras på hyaluronsyra, som är ett naturligt ämne. Man ska dock komma ihåg att resultatet inte blir lika märkbart som efter ett kirurgiskt ingrepp. Dessutom går gelen ur brösten efter ett tag. Man måste alltså upprepa behandlingen med något eller några års mellanrum för att behålla effekten.

Fettsugning

Fettsugning är ett effektivt sätt att få bukt med fettansamlingar i kroppen. Med tillräcklig motion och rätt kost kan man minska kroppens totala fettprocent men ofta ligger vissa fettdepåer kvar. Alla kroppar är unika men för de flesta samlas överskott av underhudsfett omkring buken och på hals/haka. För kvinnor är det vanligt att fett samlas också på låren och omkring midjan. Vissa män har å andra sidan problem med fettdepåer på ryggen.

Antalet fettceller i kroppen är konstant. En fettcell ökar respektive minskar i volym vid viktuppgång respektive viktnedgång. Genom att suga bort fettceller gör man att det finns ett färre antal fettceller i kroppen.

fettsugning

Proceduren vid en fettsugning är relativt okomplicerad. Först blir man sövd. Därefter lägger kirurgen ett eller flera snitt i det område som ska opereras. Med en kanyl suger sedan kirurgen bort det oönskade fettet. Genomsnittsoperationen tar omkring två timmar. Därefter sys snitten ihop. Man kan räkna med en viss irritation i snittområdena efter operationen men ärren blir sällan synliga. Beroende på storleken på ingreppet får man antingen gå hem samma dag eller stanna kvar för observation och vila över natten.

Något som kan vara lite mer komplicerat är läkningsprocessen. Eftervården pågår under cirka en månad och för en bra läkning krävs stöd i form av exempelvis en gördel. Bindvävsmassage kan också rekommenderas.

Bukplastik

Genom bukplastik kan man få bukt med dels hudöverskott på magen och dels eventuellt överskottsfett. Det finns fler anledningar till att man kan behöva bukplastik. En snabb viktnedgång kan medföra slapp och hängande hud. Detsamma kan inträffa efter en graviditet. I andra fall har en fettsugning medfört ett överskott av hud.

Vad innebär då bukplastik? Beroende på hur magen ser ut rekommenderar plastikkirurgen ett av tre kirurgiska ingrepp. Om överskottshuden och eventuellt överskottsfett ligger långt ned på magen behöver man bara göra ett mindre ingrepp. Man skär helt enkelt den överflödiga vävnaden i en ganska enkel operation. 

Om problemen täcker större delen av magen krävs ett större ingrepp. Här brukar man tala om stor, eller full, bukplastik. I en sådan operation stramar man också upp förslappade bukmuskler. Detta ingrepp i kroppen är ganska betydande. Man lösgör nämligen huden hela vägen från bikinilinjen, eller motsvarande på män, ända upp till revbenen. Skulle problemen med överskottshud och -fett löpa runt hela mellangärdet krävs ett så kallat kroppslyft, eller cirkumferent bukplastik med ett annat ord.

Man ska komma ihåg att bukplastik är en ganska omfattande operation och att läkningsprocessen tar ganska lång tid. Att notera är också att det är svårt att bedöma resultatet av operationen under de första månaderna.

Det är också bra att veta att man inte kan åtgärda problem med djupt liggande fettdepåer genom bukplastik. Inaktivitet, dålig kosthållning och vissa sjukdomar kan leda till att fett samlas omkring de inre organen. Detta fett kan man bara bli av med genom att ändra livsstil.

Näsplastik

Det kan finnas många skäl till varför man vill genomgå en näsplastikoperation. Det främsta skälet är dock att förbättra utseendet. Näsan är ju centralt placerad i ansiktet, precis under ögonen, och en näsa som inte harmonierar med resten av ansiktet kan upplevas som oattraktiv. Ett annat skäl till operation kan vara att man har svårt att andas på grund av trånga luftkanaler. Näsplastik kan alltså vara såväl estetisk som funktionell, eller en kombination av de båda.

Näsplastik är ett ingrepp som kräver en ganska stor kirurgisk skicklighet. Det gäller att åtgärda problemet samtidigt som det inte uppstår några komplikationer med näsans funktion. Dessutom gäller det att se till att eventuell ärrvävnad inte blir synlig.

Vid en näsoperation lägger kirurgen ett snitt för att lösgöra den del av näsan som ska åtgärdas samt den överliggande huden. Därefter formar kirurgen näsan till önskat utseende. I vissa fall  transplanteras brosk från andra delar av kroppen. Sedan sys snittet ihop och huden dras över den nya näsformen. Beroende på ingrepp kan man behöva placera stödjande plattor i näsborrarna för att den nya formen ska stabiliseras och permanentas. Dessa plattor tas sedan bort efter några veckor. Efter operationen placerar kirurgen ett stödjande bandage på näsan. 

När man har fått komma hem från kliniken gäller det att ta det lugnt i vardagslivet. Det tar nämligen upp till en månad innan svullnader och blåmärken har försvunnit och man kan se det färdiga resultatet. Varje påfrestning på näsan kan leda till en längre konvalescenstid. 

Ansiktslyft

Ansiktslyft är ett estetiskt ingrepp som framför allt syftar till att strama upp hud samt underliggande vävnad vid halsen, hakan och den nedre delen av kinden. Med stigande ålder tappar huden sin spänst och rynkor bildas. Dessa ålderstecken märks ofta först vid just den nedre delen av ansiktet. Genom att göra huden slätare uppnås en föryngringseffekt i och med att ansiktet ser lite piggare och fräschare ut.

Ett ansiktslyft inleds med att plastikkirurgen lägger snitt vid örat och i hårfästet. Därefter sträcks huden över ansiktet. Operationen avslutas med att snitten sys ihop. Efter operationen krävs tillsyn så man ska räkna med att behöva övernatta på kliniken.

Ingreppet är ganska enkelt, men eftersom det sker i ansiktet kan eftervården kännas besvärlig. Ansiktet kan svullna upp och man kan bli mycket öm på vissa ställen. Att det är svårt att bedöma det färdiga resultatet under en längre tid kan kännas påfrestande.

Det är bra att känna till att ett ansiktslyft inte är en universalbehandling för att bekämpa ålderstecken i ansiktet. De fina rynkorna runt munnen kommer man inte åt med ett ansiktslyft. Här är det i stället peeling eller hudslipning som gäller.

Ett ansiktslyft kombineras med fördel med andra ingrepp. Ögonlocksplastik, läppförstoringar och fettsugning av haka är exempel på estetiska plastikoperationer som ofta görs i samband med ett ansiktslyft.        

Fettsugning med laser

Vid traditionell fettsugning används en kanyl för att suga bort överskottsfett. Det är en utmärkt behandling för att bli av med överflödigt fett och samtidigt förhindra framtida fettansamlingar. Samtidigt innebär ett sådant ingrepp vissa bieffekter i läkeprocessen. Dessutom kan man få problem med överskottshud. Genom att i stället använda laser för fettsugningen kan man få goda resultat utan några större bieffekter.

Fettsugning med laser, eller Smart Lipo med ett annat namn, går ut på att man exponerar fettdepåer för ett riktat laserljus. Laserljuset värmer upp fettcellerna så att de går från fast till flytande form. Därefter sugs fettet bort. Vid behandling av mindre fettdepåer kan man även låta fettet ligga kvar. Fettet förbränns då genom de kroppsegna processerna.

Förespråkarna för fettsugning med hjälp av laser menar att denna behandling är mer skonsam än den traditionella fettsugningen. Ingreppet blir mindre och eftervården förenklas betydligt. Dessutom framhålls att Smart Lipo verkar i flera steg. Först tar man bort de oönskade fettdepåerna. Samtidigt skadas ytterligare fettceller i processen. När dessa celler kontinuerligt förstörs under en period på några månader uppnås ett ännu bättre resultat.

En nackdel med Smart Lipo är dock att man inte kan behandla särskilt stora fettdepåer vid ett operationstillfälle. Totalt kan man suga bort ungefär en halv liter fett per gång.