Hälsa

Vad innebär ögonbehandling med Intracor?

Behöver du läsglasögon för att kunna läsa sms, tidningen eller menyn på restaurangen? Då är du med stor sannolikhet inte ensam. Förr eller senare drabbas de flesta människor av presbyopi, ålderssynthet. Problemen uppdagas oftast vid 40-45 årsåldern och yttrar sig i en svårighet att se bekvämt på nära håll. Långsyntheten beror på att ögats lins stelnar och tappar förmågan att ställa in skärpan som tidigare. Men det finns behandling att få.

Sedan tidigt 90-tal har många typer av synfel behandlats med hjälp av laser. Ålderssynthet har däremot varit svårt att göra något åt utan större kirurgiska ingrepp – där man trängde in i ögat med instrument. Detta ändrades 2010 när en ny typ av laserbehandling, Intracor, började utföras i Sverige. 

Det unika med Intracor är att behandlingen är enkel för patienten och att infektionsrisken är nästintill obefintlig – och i jämförelse med tidigare behandlingar mot ålderssynthet så är Intracor en skonsam och smärtfri metod. Intracor skiljer sig även från andra laserbehandlingar i och med att man inte behöver behandla ögat kirurgiskt eller med kemikalier innan man korrigerar det med laserstrålar.

Ögonläkaren och professorn Björn Tengroth har tidigare beskrivit Intracor som ett ”paradigmskifte inom ögonkirurgin” och jämför behandlingen vid genombrottet med titthålskirurgin. Behandlingen, som är väl testad på patienter världen över, tar inte många minuter och leder till att patienten får ett ökat skärpedjup och åter kan se bra på både nära och långt håll. Målet är att en patient efter behandlingen ska kunna se och läsa helt vanlig tidningstext.

För att få genomföra operationen så måste patienten vara minst 40-45 år, inte lida av några kända ögonsjukdomar och inte behöva använda glasögon eller linser för att till exempel se på tv.

Hur går en Intracor-behandling till?

Laserbehandlingar är ett snabbt ingrepp – och en Intracorbehandling är inget undantag. Själva ingreppet tar inte mer än ett par minuter. För den som önskar genomgå en behandling väntar först en i regel kostnadsfri förundersökning för att se om personen ifråga överhuvudtaget kan behandlas, eller om kanske någon annan behandlingsmetod passar bättre för just den personens synfel. Därefter följer själva behandlingen.

Före ingreppet lokalbedövas patientens öga med hjälp av ögondroppar, vilket tar bort eventuella smärtor från lasern. Därefter behandlas ögat med hjälp av Intracor. Det innebär att man med hjälp av en laser som kallas för femtosecondlaser behandlar stromat, som är det djupaste skiktet på hornhinnan. Impulserna från lasern skapar fem cirkulära minimala gasbubblor på stromat. När dessa bubblor löses upp bildas tomrum som får hornhinnan att bukta sig. Innan ingreppet så har ögat svårt att bryta ljuset korrekt på nära håll, men i och med den buktning som uppstår av behandlingen så återfår hornhinnan den förmågan.

Redan samma dag som patienten genomgått behandlingen kan han eller hon återgå till sitt vanliga liv, fast utan besvärande läsglasögon och linser. Patientens syn kommer att vara suddig i ett par timmar men efterhand så klarnar hornhinnan och med det så återkommer avståndsseendet. I och med att man inte behöver skära igenom de ytterst liggande lagren så går behandlingen snabbt samtidigt som läktiden förkortas markant. Patienten behöver inte heller oroa sig för smärta, varken under eller efter behandlingen.