Skönhet

Allmänt om plastikkirurgi

Plastikkirurgi kan antingen vara rekonstruktiv eller estetisk/kosmetisk. Rekonstruktiv plastikkirurgi handlar om att återställa ansikte eller kropp efter olycka eller sjukdom. Brandskador på kroppen, slag mot ansiktet och komplikationer efter behandlingar mot cancer (exempelvis bortoperering av ett bröst på grund av bröstcancer) är vanliga anledningar till att man kan behöva rekonstruktiv plastikkirurgi. Denna typ av ingrepp görs vanligen i den allmänna sjukvården.

I dagligt tal är det dock de estetiska ingreppen som är synonyma med plastikkirurgi. Dessa ingrepp kan man inte få betalade av den skattefinansierade vården så här gäller det att uppsöka en privatklinik.

Man brukar tala om fyra typer av plastikkirurgi. I de plastikoperationer där målet är ett mer attraktivt ansikte ingår operationer som ansiktslyft, näsplastik, pannlyft, läppförstoring och olika operationer kring ögonen. För bysten finns i huvudsak tre plastikoperationer, nämligen bröstförstoring, bröstförminskning samt bröstlyft. Ett specialfall när det gäller bröstoperationer är operation mot gynekomasti (förstoring av bröstkörtlarna hos män). Den plastikoperation som är mest omfattande, och därför ofta kallas kroppslyft, är den så kallade stora bukplastiken. Här stramar man upp hela bukområdet, från pubesområdet upp till revbenen. Fettsugning av mage är också en av de större operationerna. I den så kallade intimkirurgin ligger främst penisförstoringar.

Det blir mer och mer vanligt med plastikoperationer i Sverige. Antalet operationer ökar med över tio procent per år och i dag genomförs nära 30 000 plastikoperationer i landet varje år. Det är främst kvinnor som genomgår plastikoperationer, med ansiktsoperationer och bröstoperationer som de vanligaste ingreppen, men antalet män som söker sig till privatklinikerna ökar stadigt.

Vid en plastikoperation i Sverige kan man i princip alltid räkna med bästa tänkbara resultat av ett ingrepp. Klinikerna är mycket professionella och varje operation föregås alltid av noggranna förberedelser. Vid det första besöket på kliniken har man ett enskilt samtal med en läkare där man diskuterar ingreppet och undersöker de delar av kroppen som man vill förbättra. Om förutsättningarna för ett bra resultat är goda bokar man en tid för operation. De flesta plastikoperationer tar bara någon eller några timmar att utföra. För vissa operationer krävs nedsövning medan lokalbedövning är tillräckligt för andra. Efter operationen får man oftast ligga kvar för observation under åtminstone några timmar. Större ingrepp kan medföra inläggning över natten. 

På senare tid har så kallade patientresor blivit mer och mer populära. På en patientresa kombinerar man semester med ett eller flera plastikkirurgiska ingrepp. På sommaren är Estland ett populärt resmål medan resorna på vintern oftast har Thailand som destination. En anledning till patientresornas popularitet är att kostnaden för operationen i utlandet är upp till 50 procent lägre än i Sverige.  

Estetisk plastikkirurgi är ett sätt att få en mer attraktiv kropp. För äldre personer är plastikkirurgin ett givet val för att uppnå ett yngre och piggare utseende. Samtidigt är det bra att komma ihåg att kroppen är en helhet och att man inte kan plastikoperera hela kroppen. Om man motionerar regelbundet, har en god kosthållning och undviker tobak har man goda förutsättningar att behålla en stark och frisk kropp långt upp i åldrarna.