Skönhet

Bröstförstoring

Få kroppliga attribut är så intimt kopplade till kvinnlighet som just brösten. För många kvinnor är det mycket viktigt att man känner sig nöjd med bystens storlek och form. Två skäl till att man vill förstora brösten kan vara att man är född med en liten byst eller att brösten tappat formen efter amning. Lyckligtvis finns flera lösningar för kvinnor som vill förstora brösten.

Bröstförstoring är en av de vanligaste plastikoperationerna. Vid plastikirurgi av brösten placeras ett implantat innanför bröstkörteln. Kirurgen gör ett snitt längst ned på bröstet och för in implantatet underifrån. Eftersom snittet ligger så långt ned dols ärret effektivt.

Det finns två typer av implantat. Den del av implantatet som ger den ökade volymen innehåller silikon eller saltvatten. Ytan på implantatet är dock alltid av silikon. Skillnaden mellan de två typerna ligger dels i känslan när man vidrör det opererade bröstet (silikon känns ofta naturligare och mer kroppslikt), dels riskerna för komplikationer om implantatet skulle läcka (saltvattnet är helt naturligt och orsakar ingen skada på kroppen). Det finns också en viss skillnad i pris. Silikonimplantat är dyrare än saltvattensimplantat. I det stora hela, när kostnaden för hela operationen räknas ihop, torde dock skillnaden i pris vara relativt försumbar.

På senare tid har en metod för bröstförstoring utan kirurgi blivit mer och mer populär. I stället för att operera in ett implantat injicerar man en gel som verkar förstorande. Gelen baseras på hyaluronsyra, som är ett naturligt ämne. Man ska dock komma ihåg att resultatet inte blir lika märkbart som efter ett kirurgiskt ingrepp. Dessutom går gelen ur brösten efter ett tag. Man måste alltså upprepa behandlingen med något eller några års mellanrum för att behålla effekten.