Underhållning

Vad är 3D bio?

Skillnaden mellan 2D och 3D bio

Att gå på bio idag är en helt annan upplevelse än vad det var för 10 år sedan. Utvecklingen för 3D grafik har gått raketsnabbt och idag är en ytterst stor andel av de filmer som visas på bio i 3D. Att en film visas i 3D på en biograf innebär att tittaren ser filmen i alla de tre dimensioner som människans ögon kan uppfatta. Det innebär att man lägger till djupet i filmen från de vanliga 2 dimensionella filmerna. Många anser att detta gör filmer mer realistiska och att bioupplevelsen ökar stort när man väljer att se en film i 3 dimensioner istället för 2.

Priset för att gå på 3D bio

Numera kan man välja om man vill se en film i 2D eller 3D i många fall. Att välja att se filmer i 3D ger oftast en bättre filmupplevelse, men det har dock sina nackdelar. Priset på att se på bio i 3D är generellt sett högre än att se 2D bio. På vissa biografer i landet kan det skilja så mycket som 50 kronor per biobiljett. Anledningen till denna stora prisskillnad är de kostnader som biografer står inför när de väljer att visa 3D filmer. För det första kostar det att köpa in glasögon som måste användas för att kunna titta på film på bio i 3D. Slutligen är det också ofta dyrare att köpa rättigheterna för 3D filmer än det är för vanliga filmer.

3D bions framtid

Idag måste man som sagt alltid ha på sig ett par specialutvecklade 3D glasögon för att på ett bra sätt kunna följa 3D bio. Redan nu pågår det dock utveckling för att upplevelsen i ska kunna bli ännu bättre. Detta innebär mer realistisk och bättre 3D teknik, men också teknik som kommer göra att man kommer kunna gå på 3D bio utan glasögon specialutvecklade för detta syfte.