Hälsa

Bastu

Bastubadande, som är en gammal tradition i framförallt norra Europa, är inte bara ett bra sätt att koppla av mentalt och rensa huvudet, det har även många positiva effekter på kroppen rent fysiskt.

Vad händer i kroppen vis bastubadande?

 Bastu går ju, som många vet, ut på att man befinner sig i ett varmt och ofta fuktigt rum. Temperaturen i en bastu bör ligga på runt 80 grader Celsius och den relativa luftfuktigheten strax däröver men detta är såklart högst personligt. Dock skall man akta sig för att ha alltför torrt i bastun då detta kan torka ut slemhinnorna och hindra svettproduktionen.

När man då går in i bastun händer mycket i kroppen. Det som direkt sker är att kroppen börjar försöka skydda sig mot värmen. Detta gör den genom att öppna porerna i huden och börja producera svett. Svettproduktionen har en tendens att öka vid en högre luftfuktighet då värmen blir mer intensiv. Svettningen i sig har en positiv och renande effekt på huden då döda husceller och luftföroreningar som samlar sig i porerna svettas bort och försvinner. Därför hävdar vissa forskare att bastubadande skulle ha en positiv effekt på acne.

Det som sedan händer i kroppen är att blodtrycket sjunker. Dels därför att svetten tar vätska från blodet och blodet på så sätt minskar i volym men framförallt därför att blodkärlen vidgas för att hjälpa kroppen att kyla ner sig. Detta gör att en person med redan lågt blodtryck kan uppleva att han/hon blir yr vid långvarigt bastubadande.

Om man sedan väljer att avsluta bastubadet med ett dopp i t.ex. en isvak sker det omvända i kroppen, och dessutom mycket snabbt. Svettporerna drar ihop sig och blodkärlen drar ihop sig mycket hastigt. Detta gör att blodtrycket hastigt ökar vilket vissa forskare hävdar skall rena blodkärlen mot åderförkalkning.